Contacta amb nosaltres:

Duració del curs: del 28 de juny al 11 de juliol de 2021
Hores lectives: 10h

La Declaració de Rio de Janeiro sobre el Medi Ambient, adoptada en la Conferència de les Nacions Unides el 1992, conté 27 principis generals sobre el medi ambient i el desenvolupament. El Principi 10 estableix:

“La millor manera de tractar les qüestions ambientals és amb la participació de tots els ciutadans involucrats, en el nivell que correspongui. En el pla nacional, tota persona ha de tenir accés adequat a la informació sobre el medi ambient de què disposin les autoritats públiques, inclosa la informació sobre els materials i les activitats que puguin posar en perill les seves comunitats, així com l’oportunitat de participar en els processos d’adopció de decisions. Els Estats hauran de facilitar i fomentar la sensibilització i la participació de la població posant la informació a disposició de tots. Haurà de proporcionar accés efectiu als procediments judicials i administratius, entre els quals també la indemnització i compensació de danys i els recursos pertinents.”

Malauradament, la realitat demostra que cada vegada hi ha alteracions més greus i ràpides dels ecosistemes induïdes per factors ambientals antropogènics que tenen impactes directes i indirectes sobre conjunts poblacionals que ja no tenen cap altra opció que la migració forçada com a estratègia, permanent o temporal, d’afrontar el problema. L’ús generalitzat del terme «refugiats ambientals», etiqueta molt disputada perquè simplifica excessivament la multiplicitat de causes dels factors socials, econòmics i polítics generats també pel factor humà que fonamenten la migració forçada per causes ambientals, crida l’atenció sobre la importància creixent de les qüestions que giren al voltant de la protecció dels drets humans fonamentals d’aquelles persones que es veuen i es veuran desplaçades per canvis ambientals i climàtics generats per la mà de l’home.

Per projectar i abordar els desplaçaments forçats del present i del futur i respondre a les amenaces contra els Drets Humans, calen noves habilitats, sensibilització i un teixit ampli d’aliances amb persones i entitats que ja treballen sobre el terreny en la defensa dels drets ambientals i de la terra. En un món cada cop més inestable, és possible que s’hagin de repensar les definicions i la comprensió tradicionals dels conceptes “refugiat” i “protecció”. El present curs vol ser un primer pas cap a aquesta direcció.

A través d’aquest curs volem:

-Transmetre una imatge global dels desplaçaments forçats i les persecucions per motius de vulneració dels drets ambientals i estudiar les conseqüències migratòries de la degradació del medi ambient.

-Incidir en els conceptes de les violències particulars dirigides a vulnerar els drets ambientals i les relacions desiguals entre les causes i efectes dels sistemes d’explotació entre el nord i el sud globals.

-Visibilitzar les resistències i el teixit de de defensa de la terra i aprendre de les lluites que s’estan donant en la defensa del medi ambient en el sud global.

-Analitzar la situació particular de les dones en el context dels desplaçaments forçats per motius ambientals.

-Contribuir a ampliar i donar a conèixer els drets ambientals, els anomenats refugiats per motius ambientals i fomentar-ne la seva reflexió.

Públic destinatari:

-Professionals dels serveis socials

-Advocats i professionals del dret

-Estudiants interessats en la protecció dels drets ambientals i en els desplaçaments forçats

-Professionals dels serveis públics d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat

-Professionals de les organitzacions del sector de la migració que treballin o que vulguin treballar sobre els drets ambientals

-Activistes de drets humans

-Conjunt de la ciutadania compromesa i preocupada pel respecte i garantia dels drets humans i els drets ambientals

Idioma en què s’imparteix: català, amb algunes ponències en castellà

Número de places: 30

Preu: 60€ preu general, 45€ preu reduït (estudiants, persones aturades i membres d’entitats de lafede.cat)

Continguts:

-Mòdul I Les persones refugiades per motius ambientals i context jurídic

-Mòdul II Globalització i desigualtats: causes i conseqüències de les dinàmiques transnacionals

-Mòdul III La defensa dels drets ambientals: estat de la qüestió

Tots els mòduls van acompanyats de vídeos, informes rellevants i testimonis

Per a més informació: cursos@ccar-cear.org

 INSCRIPCIONS:

Tancades

Course Curriculum

No curriculum found !

Course Reviews

N.A

ratings
 • 5 stars0
 • 4 stars0
 • 3 stars0
 • 2 stars0
 • 1 stars0

No Reviews found for this course.

CURS ONLINE – Un sol planeta, un sol refugi: els desplaçaments forçats per vulneracions de drets ambientals des d’una perspectiva de gènere PRIVATE COURSE Preu subvencionat - Preu normal
 • PRIVATE
 • 10 Days
0 STUDENTS ENROLLED
  INSCRIU-TE

  SOBRE NOSALTRES

  La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat té com a objectius la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants. Des de la Comissió qüestionem la pretesa voluntarietat de les migracions i volem obrir un debat sobre les formes de persecució i vulneracions de drets humans que necessiten d’algun tipus de protecció.

  Col·laboradors

  © CCAR. All rights reserved.